Staré známe pôžičky sú Slovákom dobre známe. Podľa istých prieskumov sa radíme medzi top krajiny, kde si ľudia najviac požičiavajú. Výhodná pôžička vám vie byť spoľahlivým partnerom. Avšak, viete, ako sa vyznať v pôžičkách?

V dnešnej dobe je vybavovanie pôžičky vcelku krátky a rýchly proces. Na začiatku podáte žiadosť o pôžičku, ktorú môžete vyplniť či už priamo v banke alebo online na webe. Ak by ste mali aj s týmto problém, ochotne vám poradia aj na infolinke.

Ďalej nasleduje potvrdenie, že ste úspešne podali žiadosť, ktoré vám väčšinou príde na email. Na rad potom prídu dodatočné informácie, kde sa vás môžu spýtať ľubovoľné otázky, ako napríklad koľko ľudí žije vo vašej domácnosti, či už čerpáte nejaký úver a podobne.

Keď od vás pracovníci banky dostanú odpovede na otázky, dozviete sa rozhodnutie o poskytnutí úveru. A v tom vás už od čerpania úveru delí len podpis zmluvy a peniaze máte na účte. Tie sa vám pripíšu na účet hneď po podpísaní zmluvy. Na záver vám pre istotu príde ešte oznámenie o čerpaní úveru. Hotovo. Pôžička rýchlo a jednoducho.

Ako sa vyznať v pôžičkách

Najčastejšou chybou ľudí je, že si pôžičku vyberajú online bez pomoci a takmer nič o správnom výbere nevedia. Ich hlavnými kritériami sú väčšinou nízka splátka a nízky úrok. A aj keď sú tieto dva aspekty dôležité, treba prihliadať aj na iné. Napríklad na také RPMN. Že neviete, čo to znamená?

RPMN znamená ročnú percentuálnu mieru nákladov, čo je veľmi dôležitá vec pri výbere pôžičky. Aj vďaka výpočtu RPMN sa dá porovnať, ktorá pôžička vám vyhovuje najviac.

Pozor si však treba dať aj na rôzne poplatky či už poplatok za vybavenie pôžičky, vedenie úverového účtu alebo poplatok za predčasné splatenie. Tieto poplatky, často aj skryté, vedia pôžičku pekne predražiť. Ak teda hľadáte odpoveď na otázku, ako sa vyznať v pôžičkách, určite odporúčame navštíviť špecialistov alebo pracovníkov banky.

Na čo všetko si môžete požičať?

V dnešnej dobe vám banka schváli pôžičku takmer na čokoľvek a bez nutnosti dokladovania. Z prieskumov však vyplýva, že najviac si Slováci požičiavajú na rekonštrukcie a kúpu nového bytu či auta. Ak však nie ste zamestnaní, banka vám pôžičku nemusí schváliť. Taktiež sa veľmi neodporúča požičiavať si na určité príležitosti, ako sú svadby či dovolenky, avšak to neznamená, že si požičať nemôžete.

Do akej výšky a na ako dlho…

Požičať si môžete pár stoviek až niekoľko tisíc eur. Podľa toho závisí aj doba splácania. Určite si však nevyberajte pôžičku len podľa nízkeho úroku. Veľmi často sa totiž stáva, že vám banka takýto nízky úrok dá až po splnení určitých podmienok či po splatení niektorých splátok. Dôležitým indikátorom výhodnosti pôžičky je predovšetkým vyššie spomenuté RPMN.

Keď pôžička zachránila domov

Ako hovorí známe porekadlo: „Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch“. A v skutočnosti to tak aj naozaj platí. Život vie byť niekedy poriadne nevyspytateľný. Predstavte si, že si napríklad v jeden moment užívate rodinnú dovolenku, a v zapätí sa dozviete, že ste práve prišli o domov. Aj takto vie niekedy život prekvapiť, no rovno v ten najnevhodnejší čas. Dôležité je preto myslieť aj na poistenia. Či už proti živelným pohromám alebo poistenie zdravia a podobne.

Predstavte si však, že vám búrka zničila domov, zatiaľ čo vy si užívate dovolenku. A čo najhoršie, zistíte, že ste dom vôbec nemali poistený. Čo by ste v takom prípade robili? Azda jediná možnosť, ktorá prichádza do úvahy, je úver. Veď už mnohokrát sa stalo, keď pôžička zachránila domov

V takýchto momentoch zohráva úlohu aj rýchlosť. Preto by bolo asi najrozumnejším riešením vybaviť on-line pôžičku. Dôležité však je nespanikáriť a múdro si zvoliť takú pôžičku, aby ste nemali problém s jej splácaním.

Termíny, ktoré by ste mali poznať

V bankovníctve je často veľa pojmov, ktorým bežný smrteľník len tak nerozumie. Tieto veci sú však v mnohých prípadov kľúčové a veľmi dôležité. Znalosť týchto termínov vám vie byť neskôr pri výbere pôžičky užitočná.

Takže na začiatok. Čo je to vlastne ten úrok či pôžička? Úrok a pôžička sú vlastne tie isté veci, ktoré sa dajú charakterizovať ako dočasné zapožičanie finančných prostriedkov bankou či iným veriteľom, za ktoré dlžník, teda ten, ktorý si peniaze požičiava, platí. Spolu so splátkami platí tiež určitý úrok.

Úrok je isté percento z čiastky, ktoré je potrebné zaplatiť nad jej rámec za požičanie peňazí. Ďalej je tu ročná percentuálna miera nákladov, čiže už spomínané RPMN, teda to, čo celkovo zaplatíte pri svojej pôžičke.

A aj keď sú úroky v dnešnej dobe celkom nízke, veľa bánk si stanovuje poplatky, pri ktorých nejde o percento zo žiadnej čiastky, ale o peniaze, ktoré zaplatíte za sprostredkovanie služby. Každá finančná inštitúcia si nastavuje svoje vlastné: administratívne poplatky, poplatky za správu úveru, poistenie a podobne.

Celkom známy je aj pojem internetové bankovníctvo, čo vlastne znamená správu vášho konta online na webe banky, vďaka čomu sa vyhnete návštevám banky.

Ak však budete používať internet banking, zaručene sa nevyhnete SMS autorizácií, čo je vlastne automatická SMS správa, ktorá príde na váš telefón. Obsahuje vygenerovaný číselný kód, ktorý následne zadáte do príslušného formulára na webe, a tým svoju zmluvu o úvere “podpíšete”.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!