Úspech je často výsledkom kombinácie driny, šťastia, talentu a neraz aj poriadnej dávky náhody. Ponúkame Vám 3 ukážkové prípady náhodného a prekvapivého, no o to cennejšieho objavu, pri ktorých je registrovaná ochranná známka skrátka nevyhnutnosťou.
-
Kde sa vzal, tu zmrzol… a bol z toho nanuk
Keď istý, iba 11-ročný Frank Epperson v roku 1905 počas jednej chladnej zimnej noci nechal limonádový prášok a vodu zamrznúť v pohári so zastrčenou paličkou, ani len netušil, že z toho bude nanuk. Vtedy ešte neznámy pojem, no o 18 rokov neskôr už pochúťka predávajúca sa pod názvom Eppsicles a jedinečný patent, ktorý jeho vlastníkovi priniesol veľké bohatstvo. Veď v roku 1983, keď pán Epperson umrel, mu spoločnosť Unilever zaplatila až 155 miliónov dolárov.
-
Extra rýchloschnúce lepidlo
Dnes dobre známe ako sekundové lepidlo je skutočne skvelý vynález, ktorý bol pritom objavený úplnou náhodou. Bolo to počas 2. svetovej vojny, kedy mal americký chemik Harry Coover za úlohu vyrobiť plastické mieridlá na zbrane za použitia vysoko adhézneho chemického kyanoakrylátu. To sa mu síce nepodarilo, za to však objavil niečo iné. Sekundové lepidlo, ktoré sa už v roku 1958 prvýkrát objavilo v predaji.
-
Objavenie plastelíny
Plastelína, milovaná hračka všetkých detí, ktorú rodičia až tak nemusia. Vedeli ste ale, že niekedy slúžila na niečo celkom iné? Konkrétne sa ňou čistili tapety. A od toho, nech sa to zdá akokoľvek nepravdepodobné, to už bol len krôčik k tomu, aby sa s touto mazľavou hmotou zoznámili aj deti. Pravdaže, šlo skôr o dielo náhody, než premyslený marketing, ale keď sa ukázalo, že deťom sa plastelína veľmi páči, Joe McVicker pracujúci pre firmu Kutol, ktorá sa zaoberala výrobou danej čistiacej látky, teda predchodcu dnešnej plastelíny, sa chopil príležitosti a hmotu prifarbil, navoňal a založil svoju vlastnú spoločnosť – Rainbow Crafts. V roku 1960 si McVicker patentoval svoj výrobok, oddelil sa od firmy Kutol a rozbehol biznis s plastelínou naplno.
Tak vidíte, náhoda je mocná, preto verte inštinktom a možno sa aj Vám niekedy pošťastí niečo cenné či chutné objaviť.