Každý z vás sa môže ocitnúť v nie veľmi pozitívnej situácii, keď utrpí najmä váš rodinný rozpočet. Nečakaná situácia, keď sa vám pokazí napríklad auto alebo televízor, môže prísť kedykoľvek a vy nemusíte byť na to pripravený. V takých prípadoch mnohí z vás siahajú po možnosti úveru alebo pôžičky. V podstate ide o to isté, no vždy je dôležité, na čo si chcete peniaze požičať.

Treba si dať pozor

Na internete si dnes môžete založiť rôzne typy účtov, nakúpiť potraviny, ako aj ďalšie typy tovarov, no webové stránky sa len tak hmýria ponukami, ktoré obsahujú možnosti, ako si požičať. Niekde vám dokonca postačí len občiansky preukaz a peniaze si dokážete požičať aj online. Niekde je reklama taká pútavá, že neodoláte a požičiate si. Potom však mnohí ľutujú, že urobili zlé rozhodnutie. Je preto dôležité ešte predtým, ako si o úver či pôžičku požiadate, vedieť, čoho sa vyvarovať a na čo si dávať pozor.

Za výhodným úrokom môžu byť skryté podmienky

Nie vždy je nízky úrok či úroková sadzba taká výhodná, ako sa zdá. Často sa za ňou môžu skrývať podmienky, ktoré pre vás ako žiadateľa o úver určite výhodné nebudú. Môže to byť obmedzená hranica úveru, či povinnosť mať založený účet v banke, alebo poistenie úveru. Každá banka má iné podmienky, za akých si o úver môžete požiadať a za akých ho budete splácať. Šikovným pomocníkom pri výpočte úrokovej sadzby a výšky mesačných splátok, ako aj doby splácania je nepochybne kalkulačka spotrebného úveru.

Porovnajte si ponuky online

Vždy by preto malo byť pre vás prioritou detailne si naštudovať podmienky zmluvy danej banky. K nim sa dnes dostanete ľahko aj cez internet. Online si môžete porovnať ponuky bánk a vybrať si tú svoju v pohodlí domova.

Účel požičania je dôležitý

Skôr ako o úver či pôžičku požiadate, zvážte, na aké účely peniaze potrebujete. Každá situácia, ktorá vo vašom živote nastane, si totiž vyžaduje iný typ pôžičky. Ak staviate dom, kupujete auto, pokazila sa vám práčka, alebo prasklo vodovodné potrubie vybrať si musíte odlišný typ úveru. Zvážte aj to, či peniaze naozaj potrebujete. Ak je už účel, na aký finančné prostriedky potrebujete, známy, s rozumom vyberajte odkiaľ si požičiate.

Známejšie a overené spoločnosti

V takomto prípade siahnite po známejších spoločnostiach. Tie, ktoré lákajú najviac a ktoré sa tvária ako veľmi ústretové, sú vo väčšine prípadov najhoršie. Niektoré si vás totiž ani nepreveria, či budete mať na to, aby ste úver splatili. Každá renomovaná banka či finančná inštitúcia si vaše príjmy overuje. Niekde stačí doniesť čestné vyhlásenie, niekde musíte predložiť svoje výplatné listiny. Tak či onak, podozrivým ponukám sa vyhýbajte, hlavne ak od vás spoločnosť nežiada žiadne doklady.

Nedotknite sa svojho finančného stropu

Pri mesačných splátkach vždy poznajte svoje možnosti. Dbajte na to, aby ste úver dokázali splácať, prípadné dlhy sa s vami môžu ťahať naďalej a „zápis“ s vami poputuje aj k žiadosti o iný úver v budúcnosti.

Zásada, ktorej by ste sa pri požičiavaní peňazí mali držať, je, aby životnosť veci, ktorú si hodláte kúpiť za požičané peniaze, bola dlhšia ako obdobie splácania úveru.

Čím nižšia úroková sadzba, tým lepšie, no nie vždy

Čo by vás pri vybavovaní pôžičky malo zaujímať asi najviac, by mal byť údaj o úrokovej sadzbe. Ide o úrok, čiže to, čo banke preplatíte. Ak si totižto požičiate 200 eur, niekedy v konečnom dôsledku banke vrátite 260 eur, to znamená o 60 eur viac, ako ste si požičali. Úrokom vlastne zaplatíte za to, že ste si požičali. Čím nižší, tým lepší, no nedajte sa zlákať až príliš nízkym úrokom. Za tým sú vo väčšine prípadov skryté podmienky.

Nenaleťte na každú reklamu

Reklamy na rôzne úvery či pôžičky sa dnes nachádzajú takmer všade. Vykúkajú na nás z bilbordov, no najčastejším miestom, kde na nás striehnu je internet. Nie vždy verte každej reklame. Vždy si porovnajte ponuku konkurencie. V reklamách nie je všetko vypovedané a vyslovené. Často je za tým niečo skryté.

Naopak, môže sa stať, že výhodné ponuky, s ktorými sa na internete stretnete, daná banka „vypustila“ do éteru na krátky čas a táto výhodná ponuka je preto časovo obmedzená. Aj jej výhody si ale preistotu overte.

Legislatívne upravené mimoriadne splátky

Ak už o úver v banke požiadate, musíte poznať všetky časti zmluvy. Aj malé písmenká môžu skrývať dôležité informácie. Časťou, ktorej by ste mali venovať pozornosť, sú určite mimoriadne splátky. Pod tými sa myslí napríklad predčasné splatenie úveru. Niekde si práve za toto musíte zaplatiť navyše. Nikdy neviete, čo vám budúcnosť prinesie, možno sa raz dostanete do lepšej finančnej situácie. Nastane tak stav, že úver budete môcť splatiť skôr. Nie v každej banke je to však možné. Takisto sa môže stať, že iná banka príde po čase s výhodnejšou ponukou a vy si tak budete chcieť úver preniesť.

Mimoriadne splátky sú upravené legislatívne, no každá banka má iné podmienky. Niekde musíte v prípade takejto splátky zájsť osobne na pobočku, alebo podať žiadosť. Niekde to môže byť aj mesiac predtým. Naopak, v niektorých bankách to všetko vybavíte online a dokonca bez poplatku. Čo banka, to iné postupy, a preto si všímajte aj toto.

Možnosti refinancovania má každá banka nastavené inak

Často mnohí zmenia banku, v ktorej si požičali, s cieľom ušetrenia a vízie lepšej ponuky. Ide o refinancovanie, čo pre vás nie vždy môže znamenať niečo lepšie. Nezabúdajte, že aj nový úver je spojený s počiatočnými nákladmi. Refinancovať sa dá každý typ úveru či pôžičky, každá banka má však vlastné podmienky.

Existuje viacero pojmov, faktorov, ktoré by ste pri žiadosti o pôžičky či úvery mali poznať. Nenaleťte na každú „výhodnú“ ponuku a všetko si porovnávajte s konkurenciou. Každý typ úveru si dnes dokážete na internete porovnať a vypočítať aj príslušné mesačné splátky a kedy takto dokážete konkrétny spotrebný úver splatiť.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!