QR kódy sú v podstate podobné fyzickým hypertextovým odkazom, pretože prenesú užívateľa na externý odkaz alebo webovú stránku. To je tiež bežne kategorizované ako O2O (off-line-on-line) spôsob podnikania.

Niektoré z najväčších a najlukratívnejších prípadov používania kódov QR sú v odvetví platieb. Finančné inštitúcie hľadajú opatrenia na zvýšenie spokojnosti zákazníkov tým, že zvyšujú podiel “jednoduchosti použitia” ich platobných procesov. Na Slovensku sú známe pod názvom PAY by square alebo INVOICE by square. Revolúcia smartphonov na konci roka 2000 dala impulz digitálnym a mobilným platbám. Vznik QR kódov posunul túto revolúciu na ďalší stupeň a teraz užívateľ jednoducho uskutoční platbu pár kliknutiami. Vďaka silnej prevahe inteligentných telefónov v spoločnosti, sa QR kódy nachádzajú vo väčšine maloobchodných, elektronických obchodov, či obchodov, kde sa dá platiť mobilným telefónom.

Čína je lídrom v oblasti prijímania technológie kódovania QR. Alipay zaviedla platby založené na kódových kódoch v roku 2013 a spoločnosť WeChat ju nasledovala už na začiatku roku 2014. Podľa štatistík, ktoré Alipay na konferencii Money 20/20 Europe v apríli 2016 uviedla, sa mobilná platobná služba používa na uskutočnenie viac ako 175 miliónov transakcií denne!

India, v tieni svojej bezhotovostnej transformácie, začala smerovať trh smerom k norme QR kódov pre digitálne platby s cieľom urýchliť prechod z hotovosti na elektronické platby.

V prípade QR kódov sa však z bezpečnostného hľadiska javia zrejmé problémy.  Na začiatku nemôžu byť kódy QR rozlíšené pomocou oka. To je hlavný dôvod, prečo môžu byť používatelia podvedení a presmerovaní na podvodné stránky.

Medzi bankou a kupujúcim, či využívajúcim QR kód, je tretia strana, ktorá je tzv. QR kód generatór. Na to, aby sa podvodom predišlo, si tretie strany vytvárajú  funkciu detekcie webových stránok, ktorá môže byť použitá na určenie, či je vložený QR kód, ktorý sa skenuje, škodlivým odkazom a dodá kupujúcemu varovný signál. Na to však, aby sa predišlo škodám v oblasti podvodov, je okrem toho dôležité, aby si aj užívatelia uvedomili riziko zo strany podvodníkov a neskenovali všetko, čo im príde pod ruku.

 




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!