Kolotoč nad postieľkou nie je iba peknou dekoráciou, ide totiž o špeciálnu hračku rozvíjajúcu zmysly dieťatka. Čo všetko u bábätiek stimuluje a kedy je ten správny čas ho namontovať nad postieľku?

Kolotoč nad postieľkou má zmysel

Deti a hračky, to jednoducho patrí k sebe. Detičky od najmenšieho veku milujú žiarivé farby, zaujímavé zvuky a milé tvary. Rady sa na veselé hračky dívajú, neskôr ich chytajú, cmúľajú… je toho však omnoho viac, čo zmysly a fantáziu rozvíjajúce hračky pre detičky znamenajú.

Do kategórie zmysluplných hračiek rozhodne patria aj hudobné kolotoče nad postieľku. Dokáže upútať už tie najmenšie ležiace bábätká, ktoré priťahujú krásne farby, pohyby, zvuky aj svetielka. Dieťatko sa môže zamerať buď na pohybujúce sa objekty a svetielka, alebo počúva milé melódie. Rovnako tak je kolotoč skvelým pomocníkom pri uspávaní bábätiek.

V akom veku detičky vnímajú kolotoč nad ich postieľkou?

Väčšina čerstvých rodičov namontuje kolotoč nad postieľku ešte pred narodením dieťatka. A nie je na tom nič zlé, ibaže podobne ako nepotrebujú dojčené detičky hneď od narodenia dojčenské fľaše pre deti, ani kolotoč ešte novorodenec veľmi neocení. Nie, že by nechcel, len ho ešte nedokáže vnímať a vidieť. Rozhodne ho ale môže upokojiť a zlepšiť mu náladu. Avšak už v druhom mesiaci začína bábätko javiť záujem o pohybujúce sa hračky, ako hrkálky či kolotoč. O mesiac neskôr už naň reaguje veľmi dobre, otáča sa za postavičkami, zvukmi, snaží sa im „prihovoriť“, teší sa z hudby i pohybov nad sebou.

Od štvrtého mesiaca už mu zvyčajne nestačí len nečinne sledovať dianie nad hlavičkou, ale sa pomaly, no isto pokúša na hračky dosiahnuť, čo napomáha koordinácii jeho pohybov.

V období okolo šiestich mesiacov sa už niektorým detičkám podarí posadiť, a tak si môžu obľúbené hračky lepšie uchopiť do ručičiek. To je asi aj čas na odstránenie kolotoča z postieľky, keďže hrozí jeho strhnutie. Môžete z neho však aspoň odmontovať závesné hračky, s ktorými sa dieťa pod dohľadom rodiča môže hrať. A niektoré elektronické kolotoče je možné využiť aj v neskoršom veku dieťatka ako nočnú lampu, prípadne ako projektor na premietanie.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!