Holenie je takmer každodennou záležitosťou väčšiny mužov, avšak len málo kto vie, ako sa holiť správne a vyvarovať sa bežných chýb. Tu je 7 najčastejších chýb, ktorým sa treba vyvarovať pri holení brady:

  1. Zlá pena na holenie:

V akejkoľvek drogérii je množstvo dostupných gélov či pien na holenie, no nie všetky sú vhodné. Niektoré majú tendenciu vysušovať alebo obsahujú alkohol a upchávajú póry. Tak môže holenie spôsobiť reakciu podobnú alergii, ako začervenanie alebo podráždenie. Ak neviete vybrať vhodnú penu vyskúšajte mydlo, krém alebo vosk na bradu.

  1. Zlá príprava:

Prípravu netreba podceňovať, je potrebné a aj efektívne, pred holením tvár umyť a očistiť a nie hneď brať do ruky žiletku.

Mnoho mužov si myslí, že stačí ak sa ošpliechnú vodou a nanesú na tvár holiaci gél alebo vosk a bradu. V skutočnosti však môže trvať aj pár minút, kým sa vytvorí dostatočná pena a koža sa na holenie vyčistí a hydratuje. Je dobré použiť aspoň na pár minút teplú vodu a potom naniesť prípravok na holenie.

Je lepšie venovať pár minút navyše, ako sa potom znervózňovať alebo trpieť.

  1. Nedodržiavate smer rastu chlpov:

Chlpy rastú v konkrétnom smere, preto aby bolo holenie čo najpohodlnejšie, bez podráždenia a porezania sa, hoľte sa v smere rastu. Toto pravidlo neplatí pre všetkých, niekomu to vyhovuje, no väčšine to však pleť podráždi a spôsobuje zápaly.

  1. Silný tlak:

Jeden z najčastejších problémov a hlavne u začiatočníkov je príliš silný tlak. Možno si myslíte, že takto dosiahnete kvalitnejšie oholenie, no opak je skôr pravdou. Čepele žiletiek, či strojčekov sú efektívne vtedy, keď prechádzajú hladkým povrchom. Stláčanie vytvára skôr priehlbinu a spôsobuje podráždenie a nerovnomerné oholenie.

  1. Holenie na sucho:

Ďalšia bežná chyba je, že ľudia holia niektoré časti pokožky na sucho, alebo takto prebieha aj celé holenie.  Aj keď sú na tvári nejaké ťažšie dostupné miesta, prechádzať tadiaľ žiletkou na sucho je recept na porezanie. Nehovoriac, že to spôsobuje začervenanie,  prípadne aj zapálenie.

  1. Rýchlosť a opakované ťahy:

Ponáhľanie sa a rýchle holenie je bežná chyba. Ak chcete byť dokonale oholený, bez škrabancov či červených škvŕn, neponáhľajte sa a buďte dôslední a opatrní. To platí hlavne pri novej žiletke, na ktorú ešte nie ste zvyknutí.

Podráždenie a porezanie môžu spôsobiť aj opakované ťahy. Keď prejdete po jednom mieste viac krát za sebou, zbavíte sa peny a zvýšite riziko porezania sa.

  1. Zanedbávanie starostlivosti o pleť po holení

Zanedbanie pleti po holení je jednou z najzávažnejších chýb. Keďže žiletka nie je pre pleť príjemná, práve preto je potrebné pleť ošetriť a použiť balsam, vodu po holení alebo vosk na bradu či iný prípravok. Správne prípravky by mali pleť upokojiť, zregenerovať a dodať potrebnú vlhkosť. Navyše mierne zabráňujú zarastaniu chĺpkov.

Dávajte si pri holení pozor a neriskujte šancu podráždenia pokožky, alebo porezania sa a radšej si holenie užívajte a hlavne príjemný pocit po ňom.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!