Ochorenia očí sú v dnešnej dobe ešte častejšie ako kedysi, pretože príliš veľa času trávime sledovaním televízie či prácou za počítačom. Zatiaľ čo niektoré očné problémy postihujú hlavne osoby vo vyššom veku, iné na vek neprizerajú a neobídu ani mladých. S niektorými sa človek môže aj narodiť.

Medzi jednu z vrodených porúch videnia patrí astigmatizmus a často sa dáva do súvislosti s ďalekozrakosťou i krátkozrakosťou. Preto, ak týmto ochorením trpíte, máte problém s videním na akúkoľvek vzdialenosť. Ide o ochorenie, ktoré je spôsobené nerovnomerným zakrivením očnej rohovky, ktorá nie je, tak ako u zdravých ľudí, okrúhla, ale je vypuklá. Táto vypuklina spôsobuje refrakčnú chybu, v dôsledku ktorej sú svetelné lúče vstupujúce do očí deformované a tak vidíte rozmazane.

Nie vždy však musí byť astigmatizmus vrodený, vyvolať ho môže aj očná porucha keratokonus, v dôsledku ktorého býva aj astigmatizmus oveľa závažnejší a vyžaduje si tak aj špeciálne metódy liečby, poprípade chirurgický zákrok. Astigmatizmus sa nazýva aj cylindrickou očnou vadou, pretože práve cylindrické dioptrie okuliarov alebo očných šošoviek sa používajú na jeho korekciu.

Trpíte astigmatizmom?

O tom, že sú vaše oči postihnuté astigmatizmom, nemusíte spočiatku vôbec vedieť. Prvé príznaky napríklad deti spozorujú až v škole, ak nevidia čítať z kníh alebo nedovidia na tabuľu. U dospelých môže astigmatizmus spôsobovať bolesti hlavy, v dôsledku toho, že je váš zrak príliš namáhaný pri vysokom zaťažení očí počas práce na počítači, sledovaní televízie alebo čítaní kníh. Objaviť sa u vás môžu aj problémy pri šoférovaní v noci, ale aj za jasného dňa, kedy na všetky vzdialenosti vidíte rozostrene.

Odpoveď na otázku, či trpíte touto vadou, vám môže poskytnúť aj jednoduchý astigmatizmus test, ktorý si môžete urobiť aj z pohodlia vášho domova. Na internete si vyhľadajte obrázok testu a postupujte podľa týchto 5 pokynov:

  1.   Okuliare či kontaktné šošovky si nasaďte na oči (ak ich nosíte).
  2.   Posaďte sa približne 35 cm od monitora, na ktorom máte obrázok.
  3.   Rukou si zakryte najprv jedno oko a pozorne sa na obrázok zadívajte.
  4.   Vidíte všetky čiary na obrázku rovnako ostré a tmavé?
  5.   Rovnako postupujte aj s druhým okom.

Ak ste všetky čiary na obrázku videli rovnako tmavé aj ostré, astigmatizmom pravdepodobne netrpíte. Ak však vidíte nejaké odchýlky, je možné, že je to spôsobené práve týmto ochorením, a preto pre potvrdenie diagnózy zájdite za očným odborníkom. Váš očný lekár alebo hociktorá očná klinika vám vykoná špeciálne vyšetrenie očí a poradí aj možnosti korekcie či odstránenia vady nerovnomerne zakrivenej rohovky.

Okuliare či šošovky?

Najjednoduchším riešením astigmatizmu je používanie optických pomôcok, ktorými sú okuliare a kontaktné šošovky, v ktorých sa využívajú tórické šošovky. Tie korigujú nerovnomerné zakrivenie očnej rohovky a vaše videnie, v dôsledku ovplyvnenia smeru dopadu svetelných lúčov na rohovku. Nevýhodou okuliarov aj šošoviek je určitý diskomfort napríklad pri športovaní a takisto to, že očná vada nie je prostredníctvom nich odstránená, vaše oči nie sú teda vyliečené, ale majú iba zlepšené videnie.

Operácia je jedným z pohodlných riešení

V súčasnosti existujú aj účinnejšie metódy ako prekonať astigmatizmus a to napríklad operačná metóda LASIK. Jej cena sa pohybuje v závislosti od kliniky a typu laserového zákroku v rozmedzí od 460 až po 970 EUR. Nepravidelné zakrivenie rohovky sa v tomto prípade dá úplne odstrániť za pomoci lasera, ktorý podľa 3D mapy oka vymodeluje precízny tvar rohovky.

Táto laserová operácia je bezbolestná a trvá približne 15 minút. Už po 12 hodinách po zákroku sa môžete vrátiť do normálneho života a na svet sa pozerať oveľa ostrejšie. Po operácii môžete pociťovať miernu bolesť i pálenie očí, čo vyriešia pooperačné kvapky, predpísané lekárom. Nevýhodou pre vás môže byť to, ak máte viac ako 40 rokov, pretože po dovŕšení tohto veku sa už táto metóda u pacienta nevykonáva.

Ďalším riešením je teda implantácia tórickej alebo fakickej šošovky do vnútra oka, ktorá jednak vykoriguje vadu, ale je vhodným riešením aj u pacientov so sivým zákalom. Odporúča sa pacientom nad 40 rokov, vďaka čomu majú možnosť lepšieho videnia aj bez okuliarov.

Implantácia tórickej šošovky s odstránením astigmatizmu vás vyjde približne na sumu 1450 EUR, v prípade ak ste samoplatca, ale ak vám operáciu hradí poisťovňa bude to cca 1180 EUR. Implantácia fakickej šošovky stojí od 1380 až do 1480 EUR opäť v závislosti od kliniky, kde vám zákrok vykonajú.

Hoci sú astigmatizmus spolu s ďalšími ochoreniami očí pomerne časté, sami si môžete všimnúť, že ich riešenia sú v dnešnej dobe už oveľa dostupnejšie a jednoduchšie, ako kedysi. Predchádzať im však musí odborné vyšetrenie vašich očí, ktoré by ste nemali odkladať v prípade zistenia akéhokoľvek problému so zrakom či so zhoršeným videním.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!