Podlaha v kuchyni je zaťažená zrejme najviac v celej domácnosti. V kuchyni sa zdržiavame pomerne dlho a počas celého dňa. Či už pri varení alebo samotnom stolovaní. Do kuchyne pravidelne zájde každý člen domácnosti – po pohár vody, uchmatnúť si niečo chutné z chladničky alebo len odniesť použité riady. A je samozrejmé, že tu hrozia aj nehody. Pády rôznych ostrých a ťažkých predmetov, vyliate a vysypané jedlo… Podlaha v kuchyni preto musí byť nielen estetická, ale najmä kvalitná. Ak teda stojíte pred rozhodnutím o Vašej kuchynskej podlahe, mali by ste poznať klady a zápory jednotlivých typov podláh práve pre túto časť domácnosti.

Laptop with drawing and coffe cup on the wooden floor near the window in the cottage

Keramické dlažby

Klasické keramické dlažby sú do kuchyne voľbou číslo jedna. A to hneď z viacerých dôvodov. Veľmi ľahko sa udržiavajú, oproti iným typom podlahovín sú odolné a spĺňajú tiež estetické nároky. Ak sa Vám na takúto dlažbu čosi vyleje, jednoducho ju otriete a hotovo. Opatrnosť je však potrebná pri páde predmetov. Ak na keramiku spadne ťažší predmet, môže sa poškodiť. Do kuchyne je teda vhodná kvalitná keramická dlažba s vyšším stupňom odolnosti. Mnohí ľudia si ju nezvolia preto, že na nich pôsobí chladne. V dnešnej dobe sú však dostupné mnohé odtiene a vzory a každý si teda môže zvoliť to práve pre seba. Chlad sa dá vyriešiť tiež koberčekom umiestneným napríklad pod jedálenským stolom.

Drevené podlahy

Sú veľmi kvalitné a v prípade poškodenia je možnosť ich renovácie. Jednoducho sa dajú prebrúsiť a prelakovať. Zároveň sú veľmi pekné a vyžarujú teplo. Vďaka svojej odolnosti a dlhej životnosti sú vhodné aj do namáhanejších priestorov, ako je kuchyňa.

Laminátové podlahy

Two parquet carpenter workers installing wood board during flooring work

Aj keď sú veľmi obľúbené a moderné, do kuchyne sa neodporúčajú. Pri častom namáčaní môže napriek kvalitnej povrchovej úprave podláh dochádzať k ich nadúvaniu a poškodeniu.  V kuchyni teda použite radšej odolnejší materiál.

Linoleum

Ak sa Vám zdá, že obdobie linolea je dávno preč, mýlite sa. Moderné linoleá sa od tých starších líšia na nerozoznanie a niekedy ich od iných typov materiálov dokonca ani nerozoznáte. Výhodou je ich mimoriadne jednoduchá údržba a dlhá životnosť. Linoleum ani po rokoch nestráca svoju farbu. Hrubšie linoleá sú tiež veľmi teplé a príjemné. Dôležité je však linoleum dobre upevniť a popri stenách olištovať, aby pod ním nedochádzalo k usádzaniu nečistôt.

Platí, že podlahovina v kuchyni by mala byť pevná a odolná. Zároveň však nezabúdajte aj na protišmykový povrch, aby ste sa vyhli možným úrazom.

 

rh2010 + Kadmy / Dollar Photo Club




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!