shutterstock_453039751

Inkontinenciou trpíme už od detstva. Pravdaže, rozlišujeme rôzne druhy a formy samovoľných únikov moču, ale jedno je nespochybniteľné: Inkontinencia je problém a aj deti môže veľmi potrápiť. Ako teda bojovať s inkontinenciou našich najmenších?

Schopnosť udržať moč sa vekom vyvíja

S vekom sa vyvíjame a tým sa aj učíme mnohým novým veciam. Schopnosť udržať moč sem patrí tiež. Kým novorodenci močia aj 20-krát denne, čo súvisí s ich malým močovým mechúrom a bez plienky si neporadia, časom mechúr dieťaťa rastie, vďaka čomu frekvencia močenia prirodzene klesá, avšak stále ide o nevedomý proces. Až okolo druhého roku života v sebe dieťa objavuje schopnosť ovládať spúšťanie či prerušovanie močenia vlastnou vôľou, čo je neklamným dôkazom toho, že močové cesty aj reflexy.

Deti a samovoľný únik moču

Samovoľný únik moču u detí teda nastupuje až v neskoršom veku dieťaťa, kedy by už malo byť schopné vedome zadržať moč. Ak však u neho stále dochádza k nedobrovoľnému úniku moču, hovoríme o inkontinencii. A hoci ju zvykneme spájať najmä so staršími ženami, neraz ňou trpia aj deti.

Detská inkontinencia najčastejšie súvisí s poruchou dozrievania reflexov močenia. V určitých prípadoch však môže ísť aj o  vaginálny výtok, prípadne výtok z močovej trubice alebo výtok moču zatečeného do predkožkového vaku. To všetko je ale na posúdení odborníkom.

5 druhov detskej inkontinencie

Rozlišujeme 5 druhov inkontinencie u detí. Medzi najčastejšie rozhodne patrí urgentná a stresová inkontinencia, ktoré sú spojené s poruchou funkcie dolných močových ciest.

Urgentnú inkontinenciu väčšinou zapríčiňuje chybné dozrievanie mikčných reflexov. Objavuje sa vo fáze močového mechúra, pričom deti tu zvyknú robiť rôzne zadržiavacie rituály ako kríženie nôh či  tlačenie rúk na močové ústrojenstvo. Počas dňa im moč niekoľkokrát unikne, až sa v noci pomočia úplne. Neraz to býva problém vrodený, ktorý musí riešiť špecialista naindikovaním vhodnej liečby, prípadne odporučí používanie adekvátnej kozmetiky a pomôcok. Môže dôjsť aj na plienkové nohavičky pre deti alebo rôzne iné prípravky.

Pokiaľ ide o stresovú inkontinenciu, tú spôsobuje zlyhanie činnosti vonkajšieho zvierača, čoho dôsledkom následne uniká moč pri väčšej fyzickej námahe alebo hoci aj pri kašli či smiechu.

Ďalším typom inkontinencie je anatomická inkontinencia, ktorá má viacero foriem. Najčastejšie je spájaná s poruchou vývoja vonkajšieho zvierača močovej trubice alebo s anomálnym vyústením močovodu.

Medzi vôbec najčastejšie formy inkontinencie patrí nočné pomočovanie. To má zvyčajne niekoľko príčin. Môže byť za tým porucha produkcie hormónov, ktoré ovplyvňujú tvorbu moču v ľadvinách, svoju úlohu však neraz zohráva aj genetická predispozícia. Stáva sa tiež, že nočné pomočovanie súvisí s poruchami spánku alebo s inými psychickými ťažkosťami.

A poslednou formou inkontinencie je tzv. paradoxná ischúria. Jedná sa o inkontinenciu spôsobenú pretekaním moču v dôsledku jeho dlhodobého zadržiavania.

 

Liečba detskej inkontinencie

Liečením detskej inkontinencie sa zaoberá hneď niekoľko odborov. Okrem urológa tu má svoje slovo aj pediater a neurológ, niekedy aj psychológ  či psychiater.

Alfou a omegou liečby inkontinencie u detí je teda návšteva odborníka, ktorý následne stanoví režim, ktorý bude musieť dieťa poctivo dodržiavať.

Pri urgentnej inkontinencii urológovia predpisujú aj rehabilitačné cvičenia panvového dna, a to najmä pacientom s poruchou relaxácie panvového dna. Podľa potreby sa môžu podávať lieky, ktoré znižujú tlak v močovom mechúri a zvyšujú jeho kapacitu. A deti trpiace nočným pomočovaním zasa užívajú lieky, ktoré znižujú nočnú produkciu moču.

Komplikovanejšie formy inkontinencie sa už riešia zväčšením močového mechúra operáciou. A v neposlednom rade má svoj vplyv na liečbu a vyliečenie inkontinencie u detí aj ozdravný pobyt v kúpeľoch.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!