bozp_mainBezpečnosť a ochrana zdravia pri práci je vec, ktorú berie väčšina zamestnávateľov naozaj vážne. Nie len osobná zodpovednosť, ale aj zákon ukladá, aby mali zamestnanci odpovedajúce pracovné odevy a ochranné pomôcky, a sklady či výrobne boli odpovedajúco označené. Možno si aj vy lámete hlavu nad tým, ktoré veci zvýšia bezpečnosť vaši zamestnancov. Poďme sa na nich pozrieť bližšie.

Bezpečné pracovisko

bozp_4Skorej než prejdeme k zamestnancom samotným, zameriame sa na miesto, kde svoju prácu vykonávajú. Ak už je to sklad či výrobná hala, nemali by sme zabudnúť na značenie.

Každý objekt by mal byť opatrený únikovým značením, ktorého umožní každej osobe sa v prípade potreby čo najrýchlejšie evakuovať. Ak potrebujete na nejakom mieste osoby pohybujúce sa v jeho blízkosti upozorniť na možné nebezpečenstvo, napr. na elektrický prúd alebo horľaviny, odporúčame zaobstarať si odpovedajúce bezpečnostné tabuľky. Doplniť ich naviac môžete informačnými tabuľkami, ako je napr. zákaz fajčiť alebo zákaz vstupu.

Súčasťou každej prevádzky musia byť dve veľmi dôležité veci. Tými sú hasiace prístroje a lekárnička. V obidvoch prípadoch si dajte pozor na dobu expirácie. A to najme u hasiacich prístrojov. Bolo by veľmi nepríjemné, keby vám v potrebnej chvíli prístroj zlyhal. Kontrolujte ich preto pravidelne a v prípade potreby vymeňte.

Pokiaľ ide o zdravotnícky materiál nehrozí síce po prekročení doby expirácie tak veľké nebezpečenstvo zlyhania funkčných schopností, avšak aj tu sa oplatí pravidelná kontrola.

Pracovné odevy a obuv

bozp_1Druhov a typov pracovných odevov je naozaj nepreberné množstvo, a to podľa druhu práce, ktorú zamestnanci vykonávajú. Oblečenie a obuv napr. robotníka na výkopovej práci sa od toho, ktoré má na sebe hasič, líši diametrálne. Spomenuté oblečenie a obuv pre hasičov musí splňovať snáď tie najprísnejšie normy. Musí odolávať vysokým teplotám, ale aj mechanickému tlaku.

Na výber je naozaj veľké množstvo nohavíc, blúz, búnd, rukavíc atd. Montérky tiež už dávno nepredstavujú len klasickú modrú variantu. Kúpiť sa dajú nie len v rôznych farbách, ale aj s tvrdenými časťami, ktoré odolávajú odretiu, s reflexnými prvkami atď.

To isté platí aj v prípade obuvi. Pracovné topánky s oceľovou špičkou sú potreba v nejednom obore, avšak u nich to zďaleka nekončí. Prezuvky, gumové čižmy, vysoká obuv a ďalšie a ďalšie typy topánok vhodných práve pre vami vykonávanú činnosť zvýšia bezpečnosť na pracovisku a ochránia zdravie vašich zamestnancov.

Nezabudnite, že oblečenie, aj obuv musí odpovedať ročnému obdobiu v ktorom sú používané. V zime je potreba reagovať na znížené teploty.

Ochranné pomôcky

bozp_2Kapitolou samou o sebe sú ochranné pomôcky. Nepodceňte ich dôležitosť a vybavte nimi každého ohrozeného zamestnanca. Sú také, ako napr. ochranné prilby, ktoré naozaj vedia zachrániť život, alebo také, ako napr. ochranné okuliare, ktoré ochránia tie najzraniteľnejšie orgány.

Vy sami určite najlepšie viete, ako je vaša práca, alebo práca vykonávaná vašimi zamestnancami nebezpečná. Zvoľte preto také prostriedky, ktoré čo najviac ochránia zdravie a život. Toto je naozaj oblasť, ktorú nie je dobré podceňovať.




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!