Na Slovensku je viacero lokalít vhodných na splavovanie. Kde sa však milovníci raftingu s obľubou vracajú a na ktoré slovenské rieky nedajú dopustiť nielen domáci rafteri?

18401644_m

Areál Divoká voda Bratislava – Čuňovo

Podľa mnohých je najideálnejším miestom na raftovanie Areál vodných športov v Čuňove, Areál vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši, ale aj prírodné slovenské rieky Dunajec, Belá, Váh, Orava či Hron.

Rafting v Čuňove sa vyznačuje viacerými špecifikami, pre ktoré je veľmi vyhľadávaný aj v zahraničí. Je veľmi dobre situovaný, nachádza sa len 20 kilometrov od centra Bratislavy a dokonale vybavený, takže dokonale spĺňa kritéria športových štadiónov tej najvyššej triedy, čo mu umožňuje organizovať preteky na európskej aj svetovej úrovni.

Rafting Čuňovo sa prevádzkuje v kanáli, ktorého dĺžka je 255 metrov, šírka 14 metrov a hĺbka 1,2 metra. Dva hlavné kanály sú niekoľkokrát navzájom prepojené, čím sa dá dosiahnuť niekoľko možných kombinácií trasy jazdy. Kanály sa končia dvoma výstupmi, ktoré ústia priamo do rieky Dunaj.

Rafting Belá

Kto však obľubuje prírodný splav a divokú rieku, ten by nemal obísť rafting Vysoké Tatry a rieku Belá. Rieka Belá je považovaná za najkrajšiu a najdravšiu prírodnú rieku na Slovensku, ktorá ponúka jedinečný rafting na divokej vode s krásnou scenériou tatranskej prírody priamo pod vrchom Kriváň. Belá je horská rieka, takže podmienky na splavovanie sa menia v závislosti od počasia a sú pomerne nepredvídateľné.

Splavovanie Belej sa odporúča tým zdatnejším a skúsenejším rafterom, prípadne to môžete skúsiť v doprovode profesionálneho sprievodcu. Raftovanie na tejto rieke je však možné iba pri dobrých splavových podmienkach, ktoré sú od konca apríla do konca mája. Oficiálne je ale splavovanie Belej povolené od 15. apríla do 30. septembra.

Splavuje sa úsek od Podbanského po ústie do rieky Váh pod Liptovským Hrádkom. Horná časť koryta je dosť úzka a silný prúd rieky je veľmi nebezpečný, takže ho zvládnu len ozaj pokročilí  vodáci. Pre začiatočníkov sa odporúča začať splavovať v Pribyline.

Prečo rafting?

Rafting je jedným z najatraktívnejších športov na divokej vode, ktorý si obľúbilo športových nadšencov. Ak ste ho ešte neskúsili, zahoďte strach a vyskúšajte ten pravý adrenalín. Buď na divokej, prírodnej rieke Belá obklopenej nádhernou scenériou Vysokých Tatier,alebo si vyberte pokojnejšie raftovanie v umelom vodnom areáli Čuňovo, ktorý sa vyznačuje ideálnymi podmienkami na rafting.

Pri dobrej fyzickej kondícii je rafting vhodný pre všetky vekové kategórie. Je skvelý aj preto, že je to tímová aktivita, pri ktorej zažijete mnoho zábavy, ale aj nových, neopakovateľných skúseností.
Tak čo, vyskúšate toto leto aj raftovanie?

Autorské právo: dziewul / 123RF Reklamní fotografie




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!