Nezabúdate na hygienu v posteli? Ako sa starať o čistotu lôžka

Kedy ste naposledy prali posteľnú bielizeň? A čo paplóny a vankúše? Viete o tom, že čistiť je nutné aj matrace? Hygiena v posteli nie je len o lepšom pocite. Vďaka pravidelnému čisteniu a praniu matraca, lôžkovín a bielizne predídete tvorbe roztočov a predĺžite životnosť všetkých častí postele.

Starostlivosť o matrace

Niektoré druhy matracov nevyžadujú takmer žiadnu starostlivosť a niektoré je nutné sušiť i čistiť. Preto je veľmi dôležité, aký materiál matraca zvolíte. Ak pôjde o priedušný matrac, ku ktorému kúpite vhodné rošty na posteľ, máte o problém menej. Dobre odvetrávané matrace a matrace, v ktorých sa nedrží vlhkosť potrebujú len občasné vyvetranie na slniečku. Dobré je, keď matrace otáčate. Týmto spôsobom predídete ich deformácii. Nezabúdajte ani na ich vysávanie. V prípade, že nedopatrením matrac znečistíte, použite na odstránenie škvŕn prostriedky na to určené alebo parný čistič.

Domáce prostriedky na čistenie matracov

Pri čistení škvŕn pomáhajú aj domáce suroviny ako je peroxid vodíka, jedlá sóda a bežný prostriedok na riad. Sóda pohlcuje pachy a dokáže vyčistiť škvrny od moču či potu. Peroxid vodíka použite na bielenie a prostriedok na jar na mastné škvrny. Na internete nájdete postupy a tipy, ako dané prostriedky riediť.

Chrániče matracov – o starosť menej

O starosť menej budete mať, keď si zaobstaráte vrchný matrac alebo chránič matracov z e-shopu matracentrum. Chránič odporúčame dať do lôžka seniorov a malých detí. Chrániče nie sú ochranou len proti znečisteniu. Predĺžia životnosť matraca, pretože chránia pred roztrhaním a zodretím. Vrchný matrac bráni deformáciám a tvorbe preležaných miest.

Starostlivosť o bielizeň a lôžkoviny

Posteľnú bielizeň by ste mali prať minimálne raz za dva týždne. Ak patríte medzi ľudí citlivejších na prach, frekvenciu prania zvýšte. Posteľná bielizeň sa musí prať aspoň na 60 stupňoch. Čo sa lôžkovín týka, paplóny a vankúše odporúčame prať tiež na 60 stupňoch, a to dvakrát do roka. Chcete si byť istí, že sa lôžkoviny vyprali dôkladne a nedošlo k ich poškodeniu? Zaneste lôžkoviny do chemickej čistiarne.

Proti zápachu a ako prevencia proti roztočom pôsobí slnečné žiarenie. Paplóny a vankúše vykladajte aspoň raz za dva týždne na slniečko. Nebojte sa ani mrazov. Roztoče neznesú chlad, takže vyložením lôžkovín na balkón počas zimy zabránite ich vzniku a množeniu.

 




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!