Protipožiarne dvere – áno či nie?

Protipožiarne vstupné dvere by mali byť súčasťou panelových alebo bytových domov, ba dokonca novostavieb. Každý byt je totiž považovaný za samostatný požiarny úsek, ktorý je vystavený nebezpečenstvu. Protipožiarne vstupné dvere účinne zamedzujú šíreniu požiaru, no chránia únikovú cestu obyvateľov domu vzhľadom k tomu, že v panelovom dome, kde sa nachádza viacero bytov, je vyššie riziko vzniku požiaru ako v dome.

Protipožiarne dvere – dajú sa rozpoznať?

Vstupné protipožiarne dvere majú certifikát, čo koniec koncov slúži na ich rozlíšenie. Od predajcu dverí vždy trvajte na tom, aby vám vydal príslušný certifikát, ktorý preukáže to, že vstupné dvere sú skutočne protipožiarne. Možnosť kontroly máte aj priamo na dverách, na identifikačnom štítku od výrobcu. Základným údajom je požiarna odolnosť, ktorá zobrazuje to, ako dlho dvere dokážu odolať plameňom alebo vysokým teplotám. Tento údaj je písaný v minútach a existuje niekoľko rôznych tried, ktoré odlišujú jednotlivé typy protipožiarnych dverí. U triedy EW sa meria teplo vychádzajúce z dverí, pri triede El rozhoduje povrchová teplota dverí. Ak je na dverách údaj EI 30 znamená to, že dvere vydržia minimálne 30 minút bez ohorenia. Údaj EW 30 označuje, že dvere po dobu 30 minút zastavia sálavé teplo, čiže nezačne horieť ani okolitý materiál.

Pri novostavbách by mali byť bezpečnostné dvere, ktoré sú zároveň odolné voči požiaru, samozrejmosťou, pri rekonštrukciách domov či bytov záleží na rozhodnutí projektanta, či protipožiarne dvere navrhne. Protipožiarna odolnosť by sa mala stať kľúčovým kritériom, keďže mnohokrát dokážu tieto dvere ochrániť nielen majetok, ale najmä ľudský život. Vlastnosti vstupných dverí môžete teda ľubovoľne kombinovať, no pri ich výbere si všímajte najmä bezpečnostné prvky, ale i povrch, čo platí najmä vtedy, ak vyberáte interiérové dvere.

 




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!