Praha. Hlavné mesto našich západných susedov – bratov Čechov. Už ste ju niekedy navštívili? Ak nie, aspoň raz za život by ste tak mali urobiť. Oplatí sa! Nielen kvôli tamojšej úžasnej atmosfére, ale najmä kvôli nasledujúcim miestam.

Pražský hrad

Táto dominanta Prahy je zároveň najväčším stredovekým hradom na svete! Na hrade je skutočne čo obdivovať. Okrem krásneho výhľadu na mesto ponúka obrovský hradný komplex i vyhliadkové veže, Katedrálu sv. Víta, kláštor a nádvoria. Z hradu vedie známa pražská Zlatá ulička, ktorá je plná malých historických domčekov, pouličných umelcov a predavačov suvenírov. A čo by ste na hrade nemali zmeškať? Jednoznačne striedanie hradnej stráže napoludnie! Je to skutočne veľkolepá ceremónia.

Prague Astronomical Clock

Pražský orloj

Tieto chronicky známe hodiny sú symbolom hlavného mesta Českej republiky, ktoré oslávili už úctyhodných 600 rokov. Orloj sa nachádza vo veži Staromestskej radnice. Každú celú hodinu sa pod vežou zhrnú davy turistov, aby sledovali Ježiša a jeho apoštolov, vychádzajúcich z malých dvierok Pražského orloja. Svoje miesto tu má i zobrazenie smrtky.

Karlov most

Postaviť ho dal kráľ Karol IV. v roku 1537, ale jeho výstavba bola dokončená až začiatkom 15. storočia. Karlov most spája Pražský hrad so Starým mestom. Na jeho koncoch sa nachádzajú hradné veže – Malostranská a Staromestská hradná veža. Za poplatok na ne môžete vystúpiť a vychutnať si tak ešte krajší pohľad na mesto. Most je lemovaný krásnymi historickými sochami. Po celý deň je plný turistov a pouličných umelcov.

Staromestské námestie

Je centrom Starej Prahy a práve na tomto námestí sa nachádza tiež Pražský Orloj. V jeho centre je umiestnená socha Jána Husa. Toto námestie bolo v dávnej dobe centrálnym trhoviskom a hlavným námestím Prahy. Obdivovať tu môžete nádhernú historickú architektúru a vychutnávať si úžasnú atmosféru.

Toto sú hlavné dominanty Prahy, ktoré sú zobrazené azda na každej pohľadnici a sú známe i pre tých, ktorí Prahu nikdy nenavštívili. Ak sem však zavítate, určite sa oplatí navštíviť i ďalšie nádherné miesta – Staronovú židovskú synagógu, Stavovské divadlo, Národné divadlo, Petřínsku rozhľadňu, Vyšehrad spolu s Vyšehradským cintorínom, či známy „Václavák“, teda Václavské námestie. Nezabudnite však navštíviť aj tradičnú českú „hospodu“ a ochutnať knedlo-vepřo-zelo na český spôsob!

 

vladimirs + Zharastudio / Dollar Photo Club




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!