Začína sa zimná lyžiarska sezóna. Obdobie zimných dovoleniek a lyžovačiek v našich slovenských alebo aj obľúbených zahraničných lyžiarskych strediskách. Čoraz viac Slovákov cestuje na lyžovačku do rakúskych Álp. Nie je to až tak ďaleko a ceny sú porovnateľné s našimi strediskami. Cestujete aj Vy na lyžovačku do Álp vlastným autom? Nezabudnite ho teda dokonale vybaviť!

Motion Blur of Car

Neodmysliteľná zimná výbava pre auto

 

Jazda autom v horách, ako sú napríklad spomínané Alpy, sa nedá porovnávať s jazdou po tunajších zasnežených cestách. Do takýchto podmienok sa žiadny vodič nesmie vydať bez zimnej výbavy. Ak chcete jazdiť bezpečne a v súlade so zákonom, ani Vy by ste nemali vynechať nasledujúcu zimnú výbavu.

 

  1. Zimné pneumatiky. Ak sa naozaj chystáte do Álp vedzte, že v Rakúsku sú zimné pneumatiky povinné v období medzi 1. novembrom a 15. aprílom. Hĺbka dezénu Vašej zimnej pneumatiky musí byť aspoň 4 mm. Ak to nedodržíte, tamojšia polícia bude Vaše pneumatiky považovať za letné a môže Vám vyrúbiť pokutu až do výšky 5000 Eur! A to sa naozaj neoplatí riskovať. Nielen financie, ale aj bezpečnosť Vašej rodiny. Zimné pneumatiky si teda určite v tomto období obujte.

 

  1. Snehové reťaze. O tých by ste mali pouvažovať najmä vo vysokohorských zasnežených a zľadovatených terénoch. Je pravda, že ak si snehové reťaze nenasadíte na pneumatiku vopred, na ceste v zlých podmienkach to nie je nič príjemné. Alternatívou teda môžu byť textilné snehové reťaze, ktorých obúvanie je omnoho jednoduchšie.

 

  1. Bezpečné umiestnenie batožiny. Pred cestou na lyžovačku sa odporúča zaobstarať si aj strešné nosiče. Nemyslíme tým, že nemôžete v interiéri vozidla prevážať kufre alebo malú batožinu. Problém je v tom, že mnohí lyžiari svoje lyže, snowboardy a iné príslušenstvo umiestnia radšej dovnútra auta, ako na strechu. A to či už preto, že nechcú investovať do nosičov alebo im vadí zníženie rýchlosti vozidla, či zvýšenie spotreby paliva, ktorú strešné nosiče prinášajú. Nevyužívajú teda strešné nosiče a strešné boxy alebo držiaky a ohrozujú tak posádku vozidla. Lyže, snowboardy, prípadne sane teda vždy umiestňujte na strechu auta. Vyhnete sa možným nepríjemným úrazom a poraneniam.

 

Pred cestou na lyžovačku teda myslite nielen na seba a svoju lyžiarsku výbavu, ale tiež na nutnú zimnú výbavu pre auto. Aby ste sa z lyžovačky bezpečne vrátili domov.

 

FOTO:  © Mikael Damkier / Dollar Photo Club

 




Top články z News.sk

Partneri

Hliníkové vchodové dvere Vás nikdy nesklamú

Široký výber kvalitných odpudzovačov za bezkonkurenčné ceny nájdete na odpudzovace.sk

Najlepšie domáce meteostanice

Detské komody skvele doplnia detskú izbu.

Potrebujete v domácnosti regulovať svetlo a mať dostatok súkromia? Skvelým riešením je tieniaca technika značky K-system!